Konsep pembungkusan telah wujud sejak manusia mula berniaga. Setelah zaman industri di Eropah pada sekitar 1970-an, pembungkusan telah wujud menjadi satu bidang perdadangan yang penting
a) Fungsi
- Melindungi barangan dari segi fizikal
- Menjamin kualiti barangan
- Memudahkan kerja penghantaran, penyimpanan dan pameran barangan
- Menyampaikan maklumat barangan kepada pengguna
- Mengiklankan maklumat dan mempromosikan barangan
b) Ciri-ciri pembungkus
Hasil makanan:
- Keterangan tentang ramuan
- Jenama
- Gambar hasil
- Berat bersih kandungan
- Tarikh luput makanan
- Logo, nama,dan alamat syarikat atau pembuat hasil
- Harga barangan
- Senarai bahan
- Keterangan tentang cara penggunaan dan pemeliharaannya
- Berat bersih kandungan
- Tarikh buatan dan tarikh luput (jika mengandungi bahan kimia)
- Jenama dan ilustrasi (jika perlu)
- Amaran jika bahan mengandungi racun
- Logo, nama syarikat dan alamat pembuat barangan
c) Jenis pembungkusan
- Barangan lembut atau serbuk
- Barangan keras
- Barangan cecair
- Barangan bantuk krim atau pelekat
d) Kriteria penting dalam pembungkusan
- Warna
- Ilustrasi
- Muka taip (tipografi)
- Penerangan
- Logo syarikat, nama dan alamat
- Bentuk bungkusan
- Reka letak
- Kemasan dan persembahan
No comments:
Post a Comment